SCIENTIFIC JOURNAL of the Hungarian Society of Cardiology

Ritmusszabályzók a mágneses rezonancia vizsgálat során

█ Guidelines

DOI: 10.26430/CHUNGARICA.2019.49.2.76

Authors:
Szilágyi Judit1, Makai Attila1, Clemens Marcell2, Nagy Baló Edina2, Földesi Csaba3, Harmati Gábor4, Zima Endre5, Simor Tamás6, Tóth Attila5, Gellér László5, Merkely Béla5, Vágó Hajnalka5, Sághy László1
1Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, II. sz. Belgyógyászati Klinika és
Kardiológiai Központ, Szeged
2Debreceni Egyetem, Klinikai Központ, Kardiológiai Intézet, Debrecen
3Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Felnőtt Kardiológiai Osztály, Budapest
4Állami Szívkórház, Balatonfüred
5Semmelweis Egyetem, Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, Budapest
6Pécsi Tudományegyetem, Klinikai Központ, Szívgyógyászati Klinika, Pécs

Bevezetés

A mágneses rezonancia vizsgálat (MR) az elmúlt évtizedekben a képalkotó diagnosztika egyik alapkövévé vált a kitűnő szöveti kontrasztnak köszönhetően, amely mellett részben elkerülhetővé váltak az ionizáló sugárzással járó diagnosztikus beavatkozások. Mindemellett a ritmusszabályzó készülékek jelenléte relatív kontraindikációt képzett a vizsgálat elvégzésében, amelynek megfelelően az American Heart Association 2007-es tudományos állásfoglalása még a pacemaker(PM)-dependens és implantálható cardioverter-defibrillátorral (ICD) élő betegek MRI-vizsgálatát kontraindikálta, kivéve rendkívül erős indikáció fennállását (1). Ezen hátrány leküzdésére az akadémiai közeg és az ipar részéről is voltak törekvések a már forgalomban lévő eszközök MR-vizsgálat alatti biztonságosságának igazolására, illetve új technológiák bevezetésére. 2008-ban a Conformité Européenne, 2011-ben pedig a Food and Drug Administration (FDA) bevezette az első MR-kondicionális készüléket.

Az 1990-es évektől azonban már számos esetriport, kohorsz- és randomizált prospektív vizsgálat igazolta, hogy az MR-vizsgálat a készülékek MR-kondicionális voltától függetlenül a haszon-kockázat mérlegelését követően megfelelő feltételek mellett biztonságosan elvégezhető. Ez tükröződik a legújabb, 2017-es Heart Rhythm Society (HRS) szakértői konszenzus nyilatkozatban (2) is.

Jelen tájékoztató és irányelv ez utóbbi összefoglalása a hazai munkacsoportok átdolgozásával.

ISSUE: CARDIOLOGIA HUNGARICA | 2019 | VOLUME 49, ISSUE 2

click here to read the full article

click here to read the pdf