SCIENTIFIC JOURNAL of the Hungarian Society of Cardiology

A transthoracalis és transoesophagealis echokardiográfiás vizsgálat indikációi, protokollja, valamint a betegek és az ellátószemélyzet védelme – a COVID-19-pandémiára fókuszálva

█ Current opinion

DOI: 10.26430/CHUNGARICA.2020.50.2.88

Authors:
Ágoston Gergely1, Kovács Attila2, Apor Astrid2, Pozsonyi Zoltán3, Dénes Mónika4, Tóth Attila2, Maurovich-Horvat Pál2,5, Faludi Réka6
1Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Családorvosi Intézet, Szeged
2Semmelweis Egyetem, Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, Budapest
3Semmelweis Egyetem, III. sz. Belgyógyászati Klinika, Budapest
4Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Budapest
5Semmelweis Egyetem, Orvosi Képalkotó Klinika, Budapest
6Pécsi Tudományegyetem, Klinikai Központ, Szívgyógyászati Klinika, Pécs

Bevezetés

A Kínában 2019 decemberében megjelent koronavírus- (SARS-CoV-2-) járvány, amely a COVID-19 megbetegedést okozza, 2020 márciusára pandémiává nőtte ki magát, jelentősen megterhelve az egészségügyi ellátó rendszert. A jelenleg elérhető adatok alapján a vírus viszonylag ellenálló, könnyen és gyorsan terjed, így az egészségügyi ellátórendszerben a védekezés különös figyelmet igényel. A rendelkezésre álló adatokból arra következtethetünk, hogy a SARS-CoV-2-fertőzésre a kardiovaszkuláris betegségben szenvedők fogékonyabbak, és a fertőzés e betegekben magasabb morbiditással és mortalitással jár, így kiemelt rizikócsoportot jelentenek.
Echokardiográfiás vizsgálatra a kardiológiai klinikai gyakorlatban gyakran van szükség. A vizsgálat szoros kontaktust jelent a páciens és az orvos között, ebből következik, hogy a páciensnek is könnyen átadható a betegség, és az egészségügyi ellátószemélyzet is könnyen fertőződhet.
A jelenlegi szituációban az egészségügyi ellátószemélyzet feladata egyrészt, hogy saját magát és családtagjait védje a fertőzéstől, másrészt kötelessége megtenni mindent annak érdekében, hogy a betegellátás során a páciensek ne fertőződjenek meg.
Természetesen feladatunk, hogy a valóban szükséges echokardiográfiás vizsgálatok ebben a helyzetben is megtörténjenek a nem COVID-19-pácienseknél és az igazoltan fertőzött betegeknél is.
Jelenlegi állásfoglalásunk kitér a vizsgálat indikációjára, minőségére, az egészségügyi személyzet és a beteg védelmére (izolációs technikák, védőfelszerelések), az echokardiográfiás készülékek és helyiségek megválasztására és megfelelő prevenciójára.

ISSUE: CARDIOLOGIA HUNGARICA | 2020 | VOLUME 50, ISSUE 2

click here to read the full article

click here to read the pdf